El problema de la floridura a casa

Per què apareix la floridura a casa

img_problemas_moho

La floridura és una paraula genèrica que designa diverses espècies de fongs, les espores dels quals són presents en l’aire. La floridura sovint apareix en forma de taques de color verd, marró o negre. Aquestes taques apareixen a les cantonades de les habitacions, banys i dutxes sense ventilació, al voltant de les finestres …

Les causes més freqüents de l’aparició de floridura són:

– L’excés d’humitat a l’interior dels habitatges.

– Ventilació insuficient (o fins i tot cap en absolut).

– Temperatura excessivament baixa.

Protecció anti-floridura per a les cases i habitatges

El desenvolupament de floridura es pot, en la majoria dels casos, prevenir o alleujar seguint unes senzilles normes relatives a la correcta utilització de la ventilació i la calefacció.

Floridura a les habitacions

Un adult – a través de la respiració i la transpiració – produeix aproximadament 25 cl d’humitat mentre dorm. Aquesta humitat es produeix en forma de vapor, saturant l’aire de l’habitació i condensant-lo en les parts més fredes (cantonades, vidres de les finestres, bigues de formigó, etc).

Llevat que l’habitació es ventili durant la nit, aquest fenòmen tendeix a donar lloc a la formació de floridura a les cantonades de les parets, darrere dels mobles i al voltant de les finestres.

A més, uns hàbits de vida inadequats relacionats amb la calefacció i la ventilació poden causar problemes de salut, com infeccions cròniques de les vies respiratòries.

Per prevenir o millorar aquests problemes s’ha de tenir cura i assegurar un flux permanent d’aire fresc, fet que normalment no succeeix a les habitacions principals.

Un intercanvi d’aire adequat es pot garantir mitjançant l’obertura d’una finestra durant la nit, mentre deixem la porta de l’habitació principal oberta.

Al matí, la finestra ha d’estar completament oberta durant un quart d’hora amb el radiador apagat, mentre s’aireja el llit.

Floridura als armaris de paret

Un armari és un espai – sovint gairebé hermètic – destinat a l’emmagatzematge de roba i altres objectes. Teòricament, la roba està seca, però a vegades encara conté petites quantitats d’humitat que en evaporar-se en un espai mal ventilat i fred genera problemes de floridura i humitat. Aquest és un problema fàcil de resoldre:

– Creant orificis de ventilació.

– Les portes poden ser equipades amb “persianes venecianes” (sempre que no siguin hermètiques).

– Els armaris de paret també poden ser ventilats per una trapa posterior.

El més important és assegurar-se que la roba estigui completament seca abans de guardar-la als armaris.

Floridura als banys

Els banys produeixen més vapor d’aigua que qualsevol altra habitació de la casa. Aquesta és la principal raó per la qual la floridura normalment es troba allà.

Hi ha tres maneres senzilles i bàsiques per evitar aquest problema:

– Mantenir la porta tancada mentre usem la dutxa o el bany per evitar que la humitat s’estengui a les habitacions contigües.

– Obrir la finestra en un angle de 90 graus durant una hora immediatament després, però deixant la porta ben tancada, per mantenir la humitat d’estancament i de condensació a l’interior del bany.

– Quan s’omple la banyera, per produir menys vapor d’aigua, omplir-ne el fons amb + / – 3 cm d’aigua freda primer i afegir aigua calenta després.

Els següents consells també poden resultar molt útils:

– Instal•lar al bany un ventilador elèctric (extractor d’aire) vinculat a l’interruptor de la llum, acompanyat per una reixeta de ventilació a la part inferior de la porta del bany.

– Els banys han de ser pintats amb pintura rentable, que és menys favorable a la proliferació de floridura que les pintures tradicionals.

Els fongs en les vores de les rajoles es poden eliminar amb aigua sabonosa i petites quantitats de lleixiu.

Floridura en cuines

La floridura a la cuina és sovint el resultat del mal ús – o el no ús – de la campana extractora. Les cuines haurien d’estar equipades amb campanes de cuina dissenyades per extreure l’aire cap a l’exterior.

Les campanes d’extracció s’han de deixar enceses almenys quinze minuts després de la producció de qualsevol vapor.

Floridura en soterranis

Els soterranis han d’estar equipats amb ventilació natural que inclou dos conductes: un davanter i un posterior, si és possible. Els soterranis molt humits han d’estar equipats amb ventiladors connectats a un interruptor de temps per assegurar la ventilació forçada del soterrani.

Floridura a la roba de casa

Assecar la roba dins de casa no és molt aconsellable, ja que augmenta considerablement la humitat ambiental. És millor:

– Assecar tota la roba a l’exterior.

– Utilitzar una assecadora de roba elèctrica equipada amb un conducte d’evacuació de vapor cap a l’exterior.

Si això no és possible, qualsevol habitació utilitzada per assecar la roba ha d’estar equipada amb un deshumidificador.

Una solució eficaç per a combatre la floridura

Si amb totes aquestes precaucions no és possible resoldre el problema, s’ha de considerar la possibilitat d’instal•lació un sistema de ventilació forçada de l’habitatge. A Hydrotec Catalunya comptem amb diversos models segons les necessitats de l’habitatge afectat, premi aquí per obtenir més informació.