La importància de la ventilació davant la covid 19

Consells, Humitats, Tractaments

El major risc es dóna en espais tancats i plens, excepte si la ventilació és eficient“. Ho va dir recentment la científica Lidia Morawska qui, al costat d’altres especialistes, ha convençut a l’OMS que el Covid-19 es transmet per l’aire.

Així doncs, l’OMS ha reconegut tres vies de contagi:

  • els fómites: les partícules amb virus que podem tocar i que poden arribar amb les nostres mans a ulls, boca i nas.
  • les gotes que expulsem a l’parlar o tossir, que caurien abans de superar els dos metres.
  • els aerosols, partícules microscòpiques amb menys virus (i menys contagioses) que poden romandre minuts en suspensió i viatjar per l’aire.

Transmissió per aerosol

Sabent ja que la transmissió per aerosol  és un dels tres modes d’infecció de virus, molts governs, a través dels seus departaments de Salut, han vist necessari assegurar una renovació regular de l’aire en tots els espais tancats per mitjà de la ventilació natural ( obertura de finestres) i / o mecànica.

La ventilació assecarà l’aire i les superfícies, dificultant la vida de virus, que avança en ambients humits. La ventilació projectarà les micropartícules contra les parets i els murs de l’habitació i, per tant, limitarà el risc d’infecció per a les persones que es troben a l’habitació.

El risc de transmissió per l’aire en interiors depèn de quatre factors: alta ocupació, llarga durada, vocalització forta i mala ventilació. Per tant, és més possible infectar-se en espais poc ventilats on es concentra molta gent durant molt de temps i parlant alt.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la qualitat de l’aire que respirem a la llar o en el lloc de treball té un paper molt important en la nostra salut, podent-se originar malalties respiratòries per la contaminació de l’aire en els espais tancats (partícules en suspensió com pol·len o pols, agents biològics com virus i bacteris).

Tenint en compte que passem entre un 80% i un 90% del nostre temps diari en espais tancats i inhalem uns 15 mil litres d’aire cada 24 hores, es fa imprescindible ventilar aquests espais (fins i tot abans de la covid 19, hauríem de fer-ho)

Es recomana ventilar un mínim de mitja hora cada dia i obrint diverses porta o finestres alhora per provocar que hi hagi corrent d’aire i la renovació sigui més efectiva. Per llocs que no tenen finestres, hi ha sistemes de ventilació mecànica perquè es pugui renovar l’aire de l’interior de manera eficient.

7 consells per a una bona ventilació contra el COVID-19

El Govern d’Espanya ha creat una  guía de recomanacions en matèria de ventilació per a la prevenció de la propagació de virus.

  • Renovació de l’aire
  • Eliminar la recirculació de l’aire
  • Augmentar la ventilació natural
  • Controlar temperatura i humitat (s’aconsella establir una humitat relativa entre el 30% i el 70%.)
  • Sistemes de filtració i purificació centralitzats
  • Revisió general de la climatització i manteniment
  • Desinfecció en cas de positiu de COVID-19

Esperem que, gràcies al nostre article, puguis mantenir els nivells de ventilació adequats en la teva llar o centre de treball. En Hydrotec estem especialitzats en el tractament de tot tipus de problemàtiques derivades de les humitats. Si necessites assessorament per millorar la qualitat de l’aire de la llar, contacta amb nosaltres i t’informarem sense compromís.

Notícies relacionades

Contacte

Demana ara el teu pressupost sense compromís