Com afecta a la nostra llar la humitat relativa en la Península Ibèrica

Humitats, Sin categorizar

En aquest post explicarem en quines zones de la Península Ibèrica és més probable que apareguin humitats a la nostra casa, a causa del nivell d’humitat relativa mitjana de la regió.

Humitat relativa per zona geogràfica

Al següent mapa del Instituto Geográfico Nacional podem observar el percentatge d’humitat relativa mitjana anual de l’any passat.

Com pot veure’s al mapa, al nord hi trobem les comunitats amb un percentatge d’humitat relativa més elevada, destacant les zones costaneres de Galícia, Astúries, Cantàbria i el País Basc, on trobem humitats relatives d’entre el 75% i el 80%.

A Catalunya trobem un cas una miqueta peculiar, ja que podem veure que en gran part del territori la humitat relativa mitjana està entorn el 70%. D’altra banda, a la regió situada al sud-oest de Girona i al nord-est de Barcelona, trobem una humitat relativa mitjana de fins al 75%. No obstant això, a Tarragona trobem una regió en què la humitat cau fins al 60%-65% degut, principalment, a les muntanyes que es troben a la regió i a la seva vegetació. Aquestes muntanyes actuen de parapet natural de la humitat, per la qual cosa en aquesta regió trobem humitats relatives més pròpies de l’interior del país que de la costa.

Aquest mateix nivell d’humitat relativa, com dèiem, podem trobar-lo en les zones més d’interior com Madrid, Castella-la Manxa, el nord d’Extremadura i regions d’Andalusia, com Jaén i Granada (aquelles resguardades de la humitat per les principals serres de la comunitat, la de Segura i Sierra Nevada).

A les Illes Balears i les illes Canàries la humitat també és elevada, a causa de la influència del mar. No obstant això, aquesta humitat varia depenent de l’altitud de la regió en què ens trobem – com pot veure’s a Tenerife, la humitat descendeix a mesura que ens acostem al pic del Teide, ja que a major altitud menys humitat. És precisament en aquesta regió on trobem la humitat relativa mitjana més baixa del territori, situada per sota del 50%.

Com afecta l’alta humitat relativa a la nostra vivenda

El viure en zones amb un alt percentatge d’humitat relativa pot comportar algunes conseqüències sobre el nostre habitatge.

  • La combinació d’una humitat relativa elevada amb un alt grau de porositat de materials constructius poden comportar l’aparició de males olors i desperfectes a les parets.
  • La humitat relativa està estretament lligada a la sensació tèrmica, per la qual cosa com més alta sigui la humitat a l’ambient, major serà la sensació tèrmica. Això significa que la humitat accentua el fred que sentim a l’hivern i la calor que sofrim a l’estiu.

La humitat ideal per al nostre habitatge ha d’oscil·lar entre un 55% a un 65%, així ho recomanen els nostres experts. Superats aquests percentatges és recomanable actuar amb un tractament específic i definitiu que retorni la humitat del nostre domicili a nivells òptims.

A Hydrotec, podràs trobar un equip totalment qualificat amb una àmplia experiència a solucionar qualsevol tipus de problema d’humitats. Posa’t en contacte amb nosaltres a través del nostre telèfon 935 843 379 o emplena el nostre formulari de contacte. Els nostres tècnics prendran nota de les teves dades per a programar una visita totalment gratuïta i realitzar un diagnòstic complet i trobar una solució al problema.

Notícies relacionades

Contacte

Demana ara el teu pressupost sense compromís