Gas Radó, pot acumular-se al teu soterrani sense que ho sàpigues

Consells, Humitats, Sin categorizar

El radó és un gas radioactiu que es produeix de manera natural com a resultat de la descomposició de l’urani en roques i sòls. Es tracta d’un gas incolor, inodor i insípid que pot aparèixer a l’interior d’habitatges o de llocs tancats com els garatges sense que ho sàpigues. I aquí radica el seu perill, ja que a l’aire lliure el radó és inofensiu, però en espais tancats com una casa pot acumular-se en alts nivells posant en risc la nostra salut.

La manera de penetrar a les nostres cases és fonamentalment a través d’esquerdes a les parets o buits al voltant de canonades o cables. Al no tenir la ventilació adequada fa que es concentri a l’interior i el seu nivell sobrepassi els límits que es consideren acceptables.

On es concentra el radó?

A Espanya hi ha zones amb majors nivells de concentració de radó que en altres. És a Galícia, Madrid, i part de Catalunya, on segons el Consell de Seguretat Nuclear d’Espanya els nivells d’aquest gas en els edificis superen la mitjana estatal. Això és degut principalment a les seves particularitats geològiques.

Per a comprovar el nivell de radó d’un edifici o habitatge ha de fer-se amb un mesurador especialitzat que ha de col·locar-se en diversos punts durant diversos mesos (es recomanen 3 mínim) perquè es puguin detectar les variacions de radó degut als canvis de clima, ventilació, etc

Sótano con grietas para radón

Sótano con grietas, una zona de peligro de fuga para el gas radón. Foto: Pixabay

Com es pot reduir el radó a casa?

Els experts del Col·legi Oficial de Geòlegs d’Espanya (ICOG) asseguren que el radó és el resultat de la desintegració de minerals radioactius que contenen el granit o les pissarres. Si s’inhala durant molt de temps i en grans quantitats pot resultar cancerigen, segons l’OMS.

Per tant, per a minimitzar al màxim els nivells de radó a casa has de:

  • Ventilar adequadament l’habitatge generant corrent.
  • Revisar la possible existència d’esquerdes i segellar-les en parets i sòls.
  • Tancar adequadament i aïllar l’entrada del soterrani de casa a l’habitatge.
  • Despresuritzar l’espai entre el sòl de l’edifici i el terreny.
  • Evita la producció excessiva d’humitat dins de casa. Per exemple, no tendir la roba ni planxar dins de les habitacions on s’acostuma a dormir. Això també ens ajudarà al fet que el confort tèrmic sigui major.

A Hydrotec t’ajudem a solucionar els problemes d’humitats per condensació al teu habitatge. Els nostres sistemes de ventilació mecànica faciliten l’expulsió de radó dels soterranis i habitacions. Contacta amb nosaltres!

Notícies relacionades

Contacte

Demana ara el teu pressupost sense compromís