Què és la humitat relativa de l’aire i quin és el percentatge saludable en interiors

Humitats, Sin categorizar, Tractaments

La humitat no és una altra cosa que la quantitat d’aigua que conté un cos o mitjà sigui en forma líquida o de vapor.

L’aigua és present a tot arreu: en nosaltres, en animals, en objectes, vegetals, en el sòl, en objectes, en l’ambient…

Com pots haver imaginat a hores d’ara la seva importància és molt gran. Sense aigua no hi hauria vida en el nostre planeta. Per tant, els seus nivells influeixen en el benestar de tot el que ens envolta.

En aquest article parlarem principalment de la humitat de l’aire.

Què és la humitat relativa de l’aire

La humitat en l’aire es mesura en termes relatius i absoluts. La humitat relativa és el percentatge de vapor que conté l’aire en relació amb la qual hauria de contenir per a saturar-se a idèntica temperatura. En exteriors aquest percentatge es tradueix en la possibilitat de pluja. En interiors en canvi, ens referirem al punt de rosada que és quan l’aigua es condensa humitejant parets o racons de la teva casa.

Pots observar de manera senzilla si hi ha humitat en la teva llar quan detectes taques a les parets, darrere dels armaris, gotetes en els marcs de les finestres o baf als vidres, però hi ha millors maneres de mesurar la humitat interior d’una llar.

Quin és el grau d’humitat relativa saludable a l’interior d’un habitatge

Per a tenir un interior saludable la humitat relativa de l’interior de les nostres llars hauria de situar-se entre un 30 i un 60%.

Un grau d’humitat alt pot causar: floridura, àcars, insectes… A més de molestes taques i possibles deterioracions estructurals i problemes per a la salut.

No obstant això, tampoc és bo tenir poca humitat. Està demostrat que tenir un grau d’humitat baix a casa comporta també problemes com: pell seca, sequedat ocular, manca de concentració i fins i tot processos gripals.

Com mesurar la humitat de l’interior de la teva llar

Per a mesurar la humitat de l’interior pots fer-te amb un higròmetre. Aquests aparells són fàcils d’adquirir i pots fer-te amb un fiable i relativament econòmic (a partir d’aprox. 15 €).

L’aire calent és capaç d’absorbir valors d’humitat superiors a l’aire fred. És per aquest motiu que per exemple els aparells d’aire condicionat incorporen deshumidificadors. L’aire es refreda i, en conseqüència, baixa els seus nivells d’absorció d’humitat. Això provoca que la humitat relativa pugi fins a arribar al punt de rosada.

Per això, lògicament, si mesuraràs la humitat de la teva llar, has de situar l’aparell a l’interior.

I és que molts cops les estacions meteorològiques o els baròmetres inclouen higròmetres, però la funció principal d’un baròmetre és la de mesurar la pressió atmosfèrica per a predir precipitacions. I a aquest efecte, igual que les estacions meteorològiques haurien de situar-se en l’exterior de l’habitatge.

Si la humitat de la teva llar prové de l’aire, estem parlant d’humitat per condensació.

Com eliminar la humitat per condensació

Hydrotec utilitzem sistemes de ventilació mecànica per insuflació, ja que constitueixen una solució eficaç i econòmica als problemes d’humitat per condensació.

Aquest sistema recull aire de l’exterior per a insuflar-lo (prèviament escalfat i filtrat) a l’interior. Amb això s’aconsegueix que l’aire estigui en constant moviment impedint que es condensi i obtenint un confort tèrmic adequat. A més, facilita l’expulsió eficaç de radó.

Depenent del grau d’humitat, de la quantitat de m³ d’aire i dels espais afectats, els nostres experts et proposaran la solució més efectiva i econòmica.

Si tens problemes d’humitat per condensació, filtració o capil·laritat telefona’ns al: 935 843 379 o contacta amb nosaltres. Estarem encantats de poder atendre’t.

Notícies relacionades

Contacte

Demana ara el teu pressupost sense compromís