Els àcars de la pols i la humitat

Consells, Humitats, Sin categorizar, Tractaments

Quan parlem d’al·lèrgia a la pols de manera inconscient relacionem la sensació que suggereix la paraula pols als ambients secs, no obstant això, res més allunyat de la realitat. La humitat és el factor que més limita la proliferació d’àcars de la pols domèstica. T’ho expliquem.

Els àcars i la humitat

La proporció d’aigua en el cos dels àcars és un 50/80% del seu pes. Això fa que aquests insectes necessitin uns nivells d’humitat relativa alts, que varien depenent de l’espècie a la qual pertanyen. Com a norma general amb una HR inferior al 50% els àcars no obtenen aigua suficient i moren.

La temperatura també influeix en la supervivència dels àcars de la pols, ja que actua de manera directa sobre la humitat. Com en el punt anterior els nivells òptims varien segons l’espècie, però en general mantenint les nostres llars a una temperatura inferior al 23% ajudem a mantenir-los lliures d’àcars.

Els àcars i l’al·lèrgia

Com ja hem citat en altres articles, quan parlem d’al·lèrgia a la pols estem generalitzant. En realitat, l’al·lèrgia ve causada pel contingut de la pols en espores, floridura, pol·len o àcars. Aquests últims són un dels principals causants de quadres al·lèrgics que poden arribar a ser greus.

Per a fer la digestió, els àcars, segreguen una sèrie d’enzims, que passen a la femta constituint la principal font d’al·lergògens. L’al·lèrgia als àcars és una reacció hipersensible provocada per aquests enzims en penetrar en el nostre cos mitjançant inhalació.

En un període mitjà de vida de deu setmanes, un àcar produeix aproximadament 2.000 de femta i un nombre encara major de partícules de pols parcialment digerits per enzims coberts. Aquest període de vida està estretament lligat a les condicions ambientals (humitat i temperatura).

Els al·lergògens que hi ha en l’atmosfera són els causants principals de les malalties al·lèrgiques que afecten un 15-20% de la població. Al seu torn, els àcars són una de les fonts principals causants d’afeccions com l’asma en bebès i provoquen també quadres de:

 • Conjuntivitis
 • Rinitis
 • Asma
 • Dermatitis atòpica
 • Erupcions cutànies

Com alliberar les nostres llars d’àcars

Per a saber com deslliurar-nos-hi hem de saber com i on habiten i que s’alimenten. Sabem que:

 • La seva alimentació principal consisteix en escates humanes o d’animals, que es troben principalment en els tèxtils: coixins, matalassos, cortines, sofàs i catifes
 • La humitat és el factor climàtic que més influeix sobre els àcars, ja que es veuen limitats a hàbitats humits

Per això, és important que mantinguem unes condicions higièniques adequades. Això inclou:

 • Mantenir els mobles lliures de pols.
 • Aspirar almenys una vegada per setmana. Incidir sobre catifes i sofàs.
 • Intentar evitar catifes o peluixos sobretot, si hi ha una persona al·lèrgica en la llar
 • Canviar la roba de llit cada dues setmanes, i rentar-la a una temperatura superior als 55°
 • Rentar periòdicament cortines (cada dues setmanes a 55° si hi ha persones al·lèrgiques).
 • Ventilar adequadament totes les estades de la llar.
 • Mantenir les nostres llars per sota del 50% d’humitat i de 23° de temperatura.

Si la teva llar està afectada per humitats, siguin per capil·laritat, filtració o per condensació estàs exposant la teva salut i la dels teus.

De res servirà que tinguis aquesta informació o segueixis aquests consells si tens humitats. Per a trobar una solució definitiva necessites que un expert valori la causa del teu problema i t’ajudi a trobar la millor solució.

Hydrotec, t’ajudem a mantenir la teva llar lliure d’humitats

A Hydrotec, portem des de 1988 ajudant llars a deslliurar-se de les humitats. Els nostres experts visitaran el teu domicili i t’ajudaran a deslliurar-te d’aquesta xacra que suposen les humitats de manera definitiva.

Telefona’ns al 935 843 379 o contacta amb nosaltres, estarem encantats de poder ajudar-te.

Notícies relacionades

Contacte

Demana ara el teu pressupost sense compromís